Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη αξιοποιώντας την υπηρεσία νέφους openABEKT, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας της και διαθέτει τον πλούσιο Κατάλογο της στον δημόσιο ψηφιακό χώρο. Ο Κατάλογος της Βιβλιοθήκης που είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση: https://evonymos.openabekt.gr/ αποτελείται από εκδόσεις των δύο τελευταίων αιώνων και περιέχει 16.311 εγγραφές σχετικές με τα πεδία της οικολογίας, της φυσιολατρίας, της παραδοσιακής γεωργίας και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Στο ψηφιακό υλικό της Βιβλιοθήκης, ο επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει τίτλους βιβλίων, φυλλαδίων, ανατύπων, χαρτών, χειρογράφων και άρθρα περιοδικών που καλύπτουν θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, ενέργειας και οικονομίας. Επίσης, στο δημόσιο περιβάλλον του Καταλόγου, μπορεί κανείς να αναζητήσει τίτλους γκρίζας βιβλιογραφίας που εξετάζουν θέματα εκπαίδευσης, φιλοσοφίας, ιστορίας και γεωγραφίας από τη σκοπιά των σχέσεων της ανθρώπινης κοινωνίας και της φύσης. Σημαντικοί φορείς περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το ελληνικό οικοσύστημα της γνώσης, όπως το Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων-Υγροτόπων, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τα Υπουργεία Γεωργίας και Περιβάλλοντος συγκαταλέγονται στους εκδότες των τίτλων του Καταλόγου.
Ταυτόχρονα με τον κύριο Κατάλογο, διατίθεται στο κοινό, στη διεύθυνση: https://evonymosnature.openabekt.gr/ , η επιμέρους συλλογή «Φύση και νεοελληνικός πολιτισμός», η οποία αριθμεί 80.000 εγγραφές. Η συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνει άρθρα που αποδελτιώθηκαν στο πλαίσιο της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» στη θεματική του περιβάλλοντος και της οικολογίας, της γεωγραφίας και του πολιτισμού.
Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1994 και στεγάστηκε σε ένα κτήριο στο Θησείο παραχωρημένο από το Υπουργείο Πολιτισμού στην τότε «Επιστημονική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος» όπως ήταν η αρχική ονομασία, με μέλη προερχόμενα κυρίως από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Σήμερα η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ως μία θεματική βιβλιοθήκη για το περιβάλλον και την οικολογία, από τις ελάχιστες στο είδος της παγκοσμίως, είναι αφοσιωμένη στη διάχυση της γνώσης για το περιβάλλον και στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης.
Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη και η διαχρονική της συνεργασία με το ΕΚΤ
Από την αρχή της λειτουργίας της η Ευώνυμος Βιβλιοθήκη οργανώθηκε με βάση τις σύγχρονες αρχές που διέπουν τις βιβλιοθήκες και απευθύνθηκε στο ΕΚΤ για να λάβει το Λογισμικό ΑΒΕΚΤ και τις μετέπειτα εκδόσεις του για την καταλογογράφησή της όσο και τη Δεκαδική Ταξινόμηση Dewey, την μετάφραση της οποίας στα ελληνικά επιμελήθηκε και εξέδωσε το ΕΚΤ. Σήμερα, η Βιβλιοθήκη, με στόχο να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των χρηστών της για σύγχρονες δικτυακές υπηρεσίες έλαβε από το ΕΚΤ την Υπηρεσία Μετάπτωσης σε openABEKT, η οποία παρέχεται στο σύνολο των βιβλιοθηκών που μεταβαίνουν στο openABEKT, για τη μεταφορά των δεδομένων τους.
Η υπηρεσία μετάπτωσης εξασφάλισε την ποιοτική βελτίωση των μεταδεδομένων βιβλιογραφικών και καθιερωμένων εγγραφών και την πλήρη ευθυγράμμιση του καταλόγου της Βιβλιοθήκης με την προτυποποιημένη διάταξη UNIMARC, καθώς και την προσαρμογή και μεταφορά των δεδομένων αντιτύπων, μελών και συναλλαγών υλικού στο σχήμα διαχείρισης του openABEKT.
Μέχρι σήμερα, την υπηρεσία νέφους openABEKT έχουν λάβει 171 φορείς. Το δίκτυο των φορέων που ήδη χρησιμοποιεί το openABEKT αποτελείται από οργανισμούς όπως ΑΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ακαδημαϊκές, Ειδικές, Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες. Περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία που έχει αναπτύξει και που συνεχώς εξελίσσει το ΕΚΤ μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση https://www.openabekt.gr/el/openabekt.